Top

ARKITEKTENS TANKAR

 

Börja med att lära känna platsen!

I samarbete med välkända arkitekten Bernt Gustavzon har vi tagit fram ett helt nytt koncept med villor och fritidshus i samtida stil.
Här delar Bernt med sig av några tankar och goda råd på vägen till ditt drömhus.

VILLA ELLER FRITIDSHUS?
Förr var ”sommarstugan” ett enklare hus med lägre standard. Ett hus som man ofta byggde själv och bodde i under sommaren. Sedan fick vi mer fritid och sommarstugan blev istället ett fritidshus. Med fritidshuset höjdes kraven på standard och isolering samtidigt som kommunerna i många fall ordnade vatten och avlopp även till fritidsområdena. I dag vill vi helt enkelt ha en bekväm fritid med kök, bad och tvätt som fungerar precis lika bra som hemma i huset eller lägenheten. Allt fler funderar också på att bosätta sig i sitt fritidshus efter pensioneringen för att kunna leva en mer avslappnad tillvaro i en skön miljö.

Landsbrovillan har tagit till sig vår förändrade syn på boendet och tillverkar hus med hög standard vad gäller isolering, fönster och kvalitet på material. Generösa planlösningar som ger utrymme för bra kök med kyl, frys, ugn, micro och diskmaskin är förstås en självklarhet liksom tvättstuga och kompletta badrum med dusch, wc, tvättställskommod. Modern teknik för vatten och uppvärmning kan installeras efter önskemål och givetvis finns möjligheten att handikappanpassa för ett bekvämt liv på äldre dar. Så egentligen är frågan kanske inte längre huruvida du ska bygga en villa eller ett fritidshus – utan hur stort hus som du vill och kan bygga på din drömtomt.

VAD BÖR MAN TÄNKA PÅ?
När du ska köpa en tomt bör du naturligtvis kolla upp alla bestämmelser som gäller för just den tomten. Det kan vara byggyta (husets utvändiga yta), typ av hus, husets maxhöjd och taklutning, husets stil och fasad, gränser till grannar och andra viktiga detaljer. Det här är viktiga saker att veta om, så att du säkert kan bygga ditt drömhus och slipper att kompromissa.

NÄR DU HAR KÖPT TOMTEN
Börja med att lära känna din tomt och hur den förändras över dagen. Var på tomten finns den bästa utsikten och vilka rum vill du ska vara vända åt det hållet? Upplev var solmöjligheterna finns och var terrasser och uteplatser kan placeras. Fundera också på om du vill ha en uteplats under tak eller kanske ett uterum. Var passar det att placera förråd och eventuellt garage? Ta gärna hjälp från oss på Landsbrovillan med att placera ut huset rätt på tomten med hänsyn till de olika väderstrecken.

PLANLÖSNINGEN
Sedan börjar den spännande resan med att hitta ett hus som passar dit och tomten. Låt dig inspireras av olika hustyper och lek med olika anpassningar – spegelvänd eller ändra och lägg till på det sättet som passar dig. Självklart kan du också skissa på ett eget förslag för din plats och dina förutsättningar. Vi hjälper dig med skisser och idéer!

Lycka till!
Bernt Gustavzon, arkitekt

Hej husdrömmare!

Vill du ha kontakt med oss?